Home / Gadget / Cum alegem Televizorul potrivit: Ghid, Sfaturi Practice

Cum alegem Televizorul potrivit: Ghid, Sfaturi Practice

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Televizorul este un produs de nelipsit din orice locuință, însă alegerea unui televizor bun poate fi destul de dificilă din cauza ofertei mari de pe piață, diferențelor de preț și mai ales din cauza tehnologiilor de care dispun aceste dispozitive electronice.

În cele ce urmează îți vom expune principalele aspecte care trebuie luate în considerare când ne gândim să cumpărăm un televizor, dar vom lista și o serie de sfaturi utile care ne vor ajuta să ne bucurăm pe deplin de televizorul achiziționat.

Cum alegem corect un televizor? Principalele criterii de luat în considerare

Diagonala ecranului

Un televizor mai mare ne va oferi o experiență de vizionare mai plăcută. Totodată trebuie să avem grijă să nu optăm pentru un televizor cu diagonala prea mare raportat la încăperea în care este poziționat sau raportat la distanța dintre utilizator și TV. Pentru o bună experiență, distanța dintre televizor și utilizator ar trebui să fie de 2-3 ori mai mare decât diagonala televizorului. De exemplu, dacă avem un televizor cu diagonală de 108 cm, utilizatorul ar trebui să se afle la o distanță de 220 – 300 cm pentru o experiență optimă de vizionare.

Dimensiuni recomandate în funcție de încăpere:

  • Diagonală cuprinsă între 48-81cm – recomandate pentru bucătării sau spații mici.
  • Diagonală cuprinsă între 82-110cm – recomandate pentru dormitoare.
  • Diagonală curpinsă între 110-163cm – recomandate pentru living și pentru pasionații de fotbal, filme sau jocuri.
  • Diagonală peste 163cm – recomandate pentru spații mari, terase, restaurante etc.

Rezoluția: claritatea imaginii

Dacă ne dorim să cumpărăm un televizor pentru bucătărie, pe care îl vom ține deschis mai mult pe știri sau mai mult pentru partea audio, atunci nu prea contează claritatea imaginii și ne putem orienta către un televizor ieftin încât să nu punem prea mult accent pe rezoluție. Un televizor HD sau Full HD ar fi suficient. În schimb, dacă ne dorim un televizor pentru living sau dormitor, atunci serialul preferat sau chiar și Campionatul Mondial de Fotbal se trăiesc altfel pe un televizor 4K Ultra HD.

Caracteristici definitorii ale rezoluției:

  • HD – rezoluție de 1280x720p
  • HD Ready – rezoluție de 1366 x 768p
  • Full HD – rezoluție de 1920 x 1080 pixeli
  • 4K – rezoluție de 3840 x 2160 pixeli
  • 8K – rezoluție 7680 x 4320 pixeli

Tipul de ecran sau display

Pentru a ajunge la o rezoluție, implicit o claritate cât mai mare, tehnologia display-urilor TV s-a schimbat constant de-a lungul anilor. Dacă acum 15 ani televizoarele cu ecran LCD reprezentau apogeul în claritatea redată, acum lucrurile stau altfel, iar topul este dominat de televizoarele cu display OLED, QLED sau Mini LED.

Televizoarele LED si LCD oferă o claritate medie, în timp ce OLED și QLED oferă o claritate superioară.

Ultima tehnologie în materie de claritate este tehnologia Mini LED, care are la bază un număr mai mare de leduri, dar de dimensiuni mai reduse. Piața este destul de restrânsă când vine vorba de televizoare Mini LED, însă cu timpul vor apărea din ce în ce mai mulți producători care vor implementa această tehnologie.

În momentul actual, dacă vrem să ne bucurăm de un televizor cu o claritate ridicată, dar la un preț accesibil, cea mai optimă variantă o reprezintă alegerea unui televizor tip OLED sau QLED.

Televizor Smart sau Clasic?

Un televizor smart ne va permite să ne bucurăm de era tehnologiei mai ușor. Într-o casă modernă televizorul ar trebui să fie smart, fara dar și poate! Chiar și când dorim să cumpărăm un televizor pentru bucătărie. Un televizor smart ne va permite să ascultăm melodii sau podcast-uri de pe Youtube în timp ce gătim, ne va permite să vizionăm un film pe Netflix când nu găsim nimic interesant în grila TV și se va dovedi de un real folos pe termen lung.

Porturi și conectivitate

Televizoarele Smart de ultimă generație dispun de Wireless integrat, minim 2 porturi HDMI, intrare USB, intrare LAN sau ieșire audio digitală. Cu toate acestea, dacă vă orientați către televizoare de la producători mai puțin cunoscuți ar trebui să citiți cu atenție descrierea produsului astfel încât să fiți siguri că televizorul dispune de cât mai multe porturi de conectivitate.

Wireless-ul este important dacă dorim să folosim televizorul în regim Smart, fără a mai sta cu cablul de rețea întins prin toată încăperea. Este benefic și pentru conectarea cu telefonul sau alte dispozitive.

Porturile HDMI sunt benefice pentru cei care doresc să conecteze consolele de jocuri la televizor, cât și pentru cei care vor să redea conținut video de pe Laptop pe televizor.

Porturile USB sunt benefice pentru cei care vor să conecteze un stick USB, un mouse sau o tastatură la televizor.

Bugetul disponibil

Deseori bugetul alocat pentru achiziționarea unui televizor este destul de restrâns, fiindca ne dorim și diagonală mare, și rezoluție ridicată, dar și cât mai multe tehnologii incluse. Pentru a putea să ne încadrăm într-un buget restrâns, dar cu cele mai noi tehnologii incluse, atunci ar trebui să optăm pentru televizoare de la branduri mai puțin cunoscute de publicul larg. Televizoarele Samsung smart, LG, Sony, Philips sunt în topurile preferințelor, însă putem găsi televizoare cu aceleași tehnologii, însă la prețuri mai mici de la producători precum Horizon, NEI sau JVC.

Pe Badabum ai la dispoziție o ofertă foarte variată de televizoare Smart ieftine, echilibrând prețul mic cu o diagonală mai mare de 100 cm, o claritate și o experiență video satisfăcătoare.

În concluzie, ce televizor să cumpăr?

În funcție de cum dorim să folosim televizorul, vom ști și ce televizor să cumpărăm. Un televizor bun în momentul de față trebuie să fie smart, să dispună de minim 2 porturi HDMI, 2 porturi USB, să aibă rezoluție 4K și ecran QLED sau OLED. Iar diagonala o alegem în funcție de locul unde vom amplasa televizorul astfel încât să nu fie nici prea mare, dar nici prea mic.

Articol scris de Andrei Popescu – www.2Pareri.ro

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Despre Badabum

Suntem o echipă profesionistă, cu experiență de peste 10 ani în comerț electronic, al cărei scop a fost de la început crearea unei companii cu capital românesc 100%, care să răspundă nevoilor clienților, aplicând cele mai înalte standarde. Blog-ul Badabum își propune să ofere în permanență sugestii, recomandări și informații utile în materie de electronice și electrocasnice. Întreg conținutul de pe acest blog este creat pentru a-ți oferi răspunsuri relevante la orice posibile întrebări sau nelamuriri legate de utilitatea sau modul de funcționare al electronicelor și electrocasnicelor tale preferate. Aici vei găsi informații despre noi lansări de produse, informații de tip how-to sau recomandări practice de la specialiștii noștri.

Check Also

Lenovo pune cubul in miscare prin design-ul lui Y720

Un Cube numit Gaming Cubul are o formă care inspiră extrem de multă seriozitate. Cele …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?