Home / All / Rețete simple și rapide de chec pufos – secretele gustului irezistibil

Rețete simple și rapide de chec pufos – secretele gustului irezistibil

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Mirosul irezistibil de aluat copt, gustul delicios de ciocolată sau vanilie și textura pufoasă, așa s-ar descrie, pe scurt, un desert apreciat deopotrivă de adulți și de copii. Checul făcut în casă, căci despre el vorbim, este una dintre cele mai simple prăjituri. Nu trebuie să fii un expert, ca să obții ceea ce îți dorești, iar întreg procesul preparării lui poate fi amuzant și creativ, mai ales dacă îi implici și pe cei mici.

Iată de ce te invităm, în cele ce urmează, să descoperi câteva rețete rapide de chec delicios și să afli care sunt câteva dintre secretele unui gust desăvârșit.

Rețetă rapidă de chec cu fructe uscate

O ceașcă de cafea cu lapte sau de ceai și o felie delicioasă de chec cu fructe uscate. Așa îți poți începe ziua, cu savoare de vanilie și gustul inconfundabil al stafidelor și caiselor confiate, toate îmbrăcate într-un aluat pufos. Iată cum prepari acest chec:

Ingrediente:

  • 300 g faină;
  • 150 g zahăr;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 1 plic praf de copt;
  • 5 ouă;
  • 150 g unt; 
  • 100 g stafide și caise uscate;
  • esențe de vanilie, rom;
  • un vârf de cuțit de sare.

Mod de preparare: lasă fructele uscate să se macereze, jumătate de oră, într-un amestec de rom și zahăr vanilat; separă gălbenușurile de albușuri, iar pe acestea din urmă, bate-le spumă; freacă untul cu zahărul, până obții o cremă; adaugă gălbenușurile și câte o lingură de făină cu praful de copt; pune, treptat, spuma din albușuri și fructele confiate și amestecă totul; bagă checul la cuptor; coace-l 20 de minute, la 200 de grade, după care, alte 30 de minute, la 180 de grade. 

Vezi ? AICI toate ofertele noastre de CUPTOARE ELECTRICE

Rețetă simplă de chec cu ciocolată și vanilie

Un chec în care straturile de vanilie se întrepătrund cu cele de ciocolată sau cacao este varianta clasică pe care o poți încerca oricând. Îl prepari ușor și rapid, respectând următoarea rețetă: 

Ingrediente:

  • 200 g făină;
  • 150 g zahăr;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 1 plic praf de copt;
  • 5 ouă;
  • 3 linguri ulei;
  • 50 g ciocolată;
  • un vârf de cuțit de sare.

Mod de preparare: separă gălbenușurile de albușuri; pune sare în albușuri și bate-le spumă; adaugă zahărul vanilat și mixează; pune câte o lingură de zahăr tos și amestecă; adaugă ulei peste gălbenușuri; toarnă, treptat, gălbenușurile peste spuma de albușuri și amestecă, de jos în sus, folosind o spatulă; pune câte o lingură de făină cu praf de copt în compoziția de ouă; amestecă tot cu spatula; topește ciocolata și pune-o peste jumătate din aluatul transferat într-un bol; pune aluatul în tavă, în straturi alternative; coace checul, la 180 de grade, 30-40 de minute.

Vezi categoria noastra de ▶️ MIXERE, TOCATOARE SI ROBOTI

Rețetă delicioasă de chec cu glazură de lămâie

Dacă vrei să încerci o rețetă un pic altfel pentru un chec pufos, atunci îți propunem varianta cu glazură de lămâie. Iată de ce ai nevoie, ca să-l prepari:

Ingrediente:

Aluat:

  • 300 g făină;
  • 200 g unt;
  • 200 g zahăr;
  • 5 ouă;
  • 1 praf de copt;
  • 1 plic de zahăr vanilat;
  • esență de vanilie, lămâie.

Glazura:

  • zeama de la jumătate de lămâie;
  • 150 g zahăr pudră;
  • 5-6 frunze de mentă.

Mod de preparare: mixează untul cu zahărul și zahărul vanilat; separă gălbenușurile de albușuri; bate albușurile spumă; adaugă gălbenușurile peste unt și zahăr, amestecând bine; încorporează albușurile; adaugă treptat făina combinată cu praful de copt; pune aluatul în tavă și coace-l, o oră, la 180 de grade; fierbe zeama de lămâie și zahărul pudră, trei minute; lasă checul să se răcească un sfert de oră și pune-i glazura; decorează cu frunzele de mentă.

? AICI gasesti toate tipurile de MIXERE CU BOL de care ai nevoie

Rețetă simplă de chec cu portocale

Un chec cu o consistență ceva mai densă, dar cu un gust intens și fresh de portocală. Iată ce vei obține, dacă încerci rețeta de mai jos: 

Ingrediente:

  • 2 portocale;
  • 200 g unt;
  • 300 g zahăr;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • 5 ouă;
  • 300 g făină;
  • 1 plic praf de copt;
  • 150 ml smântână.

Mod de preparare: dă prin răzătoare coaja portocalelor și stoarce fructele; mixează untul, zahărul și zahărul vanilat; adaugă ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare; pune făina și praful de copt, apoi smântâna, coaja de portocale și zeama de la fructe; amestecă bine cu o spatulă; pune aluatul la copt, o oră, la 180 de grade. 

Vezi ? AICI toate ofertele noastre de STORCATOARE DE FRUCTE

Cum obții un chec pufos – sfaturi utile

Deși este foarte simplu de preparat, există, totuși, unele secrete pe care e bine să le știi ca să obții cele mai bune texturi și arome. Iată câteva sfaturi utile în acest sens:

  • folosește fructe uscate pentru chec – pune fructe uscate, dar în cantități mici; poți pune zeama de la fructe în aluat, însă el nu va mai fi la fel de pufos; 
  • utilizează lingura din lemn – atunci când încorporezi fructe sau zeama de la acestea în aluat, folosește lingura din lemn, pentru a obține un aluat afânat; nu pune făină prea multă; 
  • atenție la primele 20 de minute de copt – este important ca aluatul să se coacă în primele 20 de minute, la temperatură mare (încinge cuptorul înainte de a prepara checul) și constantă (nu deschide ușa cuptorului);
  • bate bine albușurile – pentru o textură aerată, este esențial să separi gălbenușurile de albușuri, iar pe acestea din urmă să le bați spumă; la fel de important e să încorporezi treptat toate ingredientele;
  • obține o crustă crocantă – pentru plăcerea de a simți mai întâi textura mai dură a unei cruste crocante și apoi pe cea pufoasă din interiorul unei felii de chec, după ce ai scos prăjitura din cuptor, las-o să se răcească la temperatura camerei, fără să o acoperi;
  • fă testul scobitorii – ca să te asiguri că prăjitura este bine coaptă, fă testul scobitorii; dacă pe ea nu rămâne urmă de aluat, atunci checul e gata; 
  • decorează checul – pentru un aspect deosebit, poți decora checul cu glazură, zahăr pudră sau fructe cu frișcă; dacă alegi varianta zahărului pudră, lasă prăjitura să se răcească bine, înainte de a o pudra, pentru că altfel, zahărul se va topi și va forma mici conglomerate.

Un chec pufos, gustos și rapid de preparat este, pe lângă un desert delicios, și o modalitate de a te relaxa împreună cu cei dragi, fie implicându-i în pregătirea lui, fie, pur și simplu, savurându-l împreună. Reține că nu trebuie să fii un expert și că, ținând cont de câteva reguli simple, cum sunt și cele de mai sus, poți transforma orice rețetă de chec într-o plăcere a texturilor și a aromelor. 

Sursa foto: Shutterstock

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Despre Badabum

Suntem o echipă profesionistă, cu experiență de peste 10 ani în comerț electronic, al cărei scop a fost de la început crearea unei companii cu capital românesc 100%, care să răspundă nevoilor clienților, aplicând cele mai înalte standarde. Blog-ul Badabum își propune să ofere în permanență sugestii, recomandări și informații utile în materie de electronice și electrocasnice. Întreg conținutul de pe acest blog este creat pentru a-ți oferi răspunsuri relevante la orice posibile întrebări sau nelamuriri legate de utilitatea sau modul de funcționare al electronicelor și electrocasnicelor tale preferate. Aici vei găsi informații despre noi lansări de produse, informații de tip how-to sau recomandări practice de la specialiștii noștri.

Check Also

Electrocasnice

Electrocasnice necesare pentru o bucătărie utilă și modernă

Bucătăria este locul unde petrecem o bună perioadă din timpul unei zile, indiferent că gătim, …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?