Home / Gadget / Cum alegi aparatul de aer condiționat potrivit: tot ce trebuie să știi

Cum alegi aparatul de aer condiționat potrivit: tot ce trebuie să știi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aparat de aer condiționat

Zilele caniculare de vară devin insesizabile atunci când avem confortul unui aparat de aer condiționat, atât de necesar în orice locuință. Trebuie doar să setezi temperatura optimă pentru tine, cea cu care te simți confortabil. Iar dacă alegi un aparat de aer condiționat cu o clasă de eficiență energetică optimă, nici nu trebuie să-ți faci prea multe griji în privința consumului de energie. Apar foarte multe întrebări cu privire la alegerea aparatului de aer condiționat potrivit, așadar, în cele ce urmează îți vom prezenta principalele criterii de care să ții cont, astfel încât să faci cea mai bună alegere.

Sistemul de climatizare

E important să știm de ce sistem de climatizare avem nevoie, întrucât avem de ales dintre două tipuri: Split sau Multi Split – diferența dintre cele două este numărul de unități interioare. Sistemele split constau într-o unitate exterioară și una interioară, acestea fiind și cele mai comune și perfect eficiente pentru o locuință obișnuită. La polul opus, sistemele multi split sunt compuse dintr-o singură unitate exterioară și două sau mai multe unități interioare. Deși prețurile nu sunt la fel de accesibile pentru cele din urmă, acestea ocupă mai puțin spatiu și pot răci mai multe încăperi în același timp. 

Consumul energetic

Pentru că pe timp de vară este unul dintre aparatele electrocasnice folosite aproape constant, e important să acordăm o atenție deosebită consumului energetic. Deși pe termen scurt e mai important prețul unui aparat de aer condiționat, pe termen lung va conta mai mult ca aparatul să consume cât mai puțin. Astfel, iți recomandăm să optezi pentru clase energetice superioare, cum ar fi A+, A++ sau A+++.

Suprafața de acoperit și capacitatea necesară: cum se calculează

Funcțiile și consumul energetic sunt factori esențiali, însă suprafața pe care ne dorim să o acopere aerul condiționat e de departe cel mai important criteriu. Capacitatea aparatelor de aer condiționat este exprimată în BTU/h (British Therman Units per oră), care definește puterea de încălzire sau răcire a unui aparat de aer condiționat.

Necesarul de BTU/h și respectiv a capacității aparatului de aer condiționat este calculat în funcție de suprafață și înălțimea spațiului. Pentru un calcul cât mai exact, e necesar să luăm în calcul și sursele de căldură (numărul de membri, dispozitivele electronice care degajă căldură – aparate electronice și electrocasnice, becuri etc), precum și suprafața geamurilor, orientarea acestora sau gradul de expunere solară. Orientativ, în funcție de suprafață (mp), capacitatea de răcire a unui aparat de aer condiționat ar trebui să se încadreze în valorile de mai jos:

  • Pentru o suprafață cuprinsă între 18 și 25 mp, este necesară o capacitate de aproximativ 9000 BTU/h;
  • Pentru o suprafață cuprinsă între 24 și 35 mp, este necesară o capacitate de aproximativ 12000 BTU/h;
  • Pentru o suprafață cuprinsă între 34 și 45 mp, este necesară o capacitate de aproximativ 18000 BTU/h;
  • Pentru o suprafață cuprinsă între 44 și 60 mp, este necesară o capacitate de aproximativ 22000 BTU/h;
  • Pentru o suprafață cuprinsă între 48 și 70 mp, este necesară o capacitate de aproximativ 24000 BTU/h.

De ce e importantă tehnologia Inverter

Aparatele de aer condiționat reglează temperatura cu ajutorul unui compresor. În cazul modelelor clasice, compresorul trece prin două etape – cea de funcționare la capacitate maximă și cea de oprire. În aceste situații, oprirea și repornirea aparatului de aer condiționat poate fi extrem de costisitoare în ceea ce privește consumul energetic.

Aparatele de aer condiționat dotate cu tehnologia Inverter pornesc la capacitate maximă pentru a răci rapid camera, iar apoi o reduc treptat folosind un sistem modular de răcire, astfel încât să mențină temperatura la un nivel optim. Acest avantaj se reflectă și în factura la lumină, care va fi considerabil mai mică în cazul unui aer condiționat cu Inverter. De asemenea, tehnologia Inverter contribuie și la prelungirea duratei de viață a aparatului de aer condiționat, precum și la reducerea zgomotului cauzat de acesta.

De exemplu, funcția Inverter poate fi regăsită și la aparatele de aer condiționat Mitsubishi, pe care le găsești pe Badabum.ro.

Tipuri de filtre

La fel de importante sunt și filtrele care fac parte din aparatul de aer condiționat, mai ales că acestea pot reține praful sau microbii și pot elimina mirosurile neplăcute.

Filtrele HEPA sau cele de ionizare sunt printre cele mai comune și au capacitatea de a reține praful sau microorganismele. Pe de altă parte, există și filtre care purifică aerul și elimină mirousurile neplăcute – menționăm aici filtrele cu cărbune activ sau cele tratate cu extract de ceai verde.

Îți recomandăm gama noastră de aparate de aer condiționat Daikin, dotate cu toate funcțiile de care ai nevoie pentru o funcționare optimă.

Funcțiile speciale

Aer conditionat - functii speciale

De ceva timp, aparatele de aer condiționat vin la pachet cu o sumedenie de funcții speciale, menite să facă utilizarea acestuia și mai simplă și plăcută. Iată câteva dintre acestea:

  • Conectivitate Wi-Fi: permite controlul aparatului de aer condiționat de oriunde; astfel, printr-o comandă simplă din aplicația de pe telefonul mobil te poți asigura că în momentul în care ajungi acasă, vei găsi temperatura ideală
  • Funcția de autodiagnoză: aparatul este capabil de a detecta automat eventualele erori de funcționare
  • Funcția de purificare & dezumidificare a aerului. De exemplu, anumite aparate de aer condiționat de la LG beneficiază de un sistem de purificare 2 în 1 (răcirea și filtrarea aerului)
  • Funcția 3D: permite direcționarea corectă a jetului de aer
  • Funcția de autocurățare: te ajută să economisești timp petrecut în întreținerea aparatului, întrucât nu mai e nevoie să cureți aerul condiționat la fiecare 6 luni sau să înlocuiești filtrele

Dacă și pentru tine e esențială funcția de autocurățare, în gama de aparate de aer condiționat Tesla de pe badabum.ro ai la dispoziție produsele potrivite.

 

Pe lângă toate aceste caracteristici, ți-ar putea fi util un kit de montaj, care să ajute la instalarea aparatului. Iar acum că știi de ce trebuie să ții cont atunci când alegi aparatul de aer condiționat, trebuie doar să cauți varianta cea mai potrivită în funcție de nevoile tale. Așadar, tu ce tip de aer condiționat vei alege?

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Despre Badabum

Suntem o echipă profesionistă, cu experiență de peste 10 ani în comerț electronic, al cărei scop a fost de la început crearea unei companii cu capital românesc 100%, care să răspundă nevoilor clienților, aplicând cele mai înalte standarde. Blog-ul Badabum își propune să ofere în permanență sugestii, recomandări și informații utile în materie de electronice și electrocasnice. Întreg conținutul de pe acest blog este creat pentru a-ți oferi răspunsuri relevante la orice posibile întrebări sau nelamuriri legate de utilitatea sau modul de funcționare al electronicelor și electrocasnicelor tale preferate. Aici vei găsi informații despre noi lansări de produse, informații de tip how-to sau recomandări practice de la specialiștii noștri.

Check Also

Purificatorul de Aer: de ce ai nevoie de unul și cum îl alegi pe cel mai bun

Într-un context al poluării excesive, aerisirea corectă a locuinței devine tot mai importantă, însă, pentru …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?