Home / All / Purificatorul de Aer: de ce ai nevoie de unul și cum îl alegi pe cel mai bun

Purificatorul de Aer: de ce ai nevoie de unul și cum îl alegi pe cel mai bun

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Într-un context al poluării excesive, aerisirea corectă a locuinței devine tot mai importantă, însă, pentru a scăpa în totalitate de particulele nocive din aer, e nevoie de un ajutor suplimentar. În acest sens, un purificator de aer este o soluție modernă, menită să absoarbă aerul din încăperi și să-l elibereze filtrat și igienizat, îmbunătățind considerabil calitatea aerului. 

Statisticile arată că, pe piața din Romania, interesul pentru purificatoarele de aer a crescut considerabil anul acesta, comparativ cu anii trecuți.

Aerul din interiorul locuințelor conține factori poluanți ce ne pot afecta sănătatea. Mulți dintre acești factori provin din exterior, precum și din surse din interior – gătit, curățenie, fum de țigară, produse de consum etc. Pot fi particule și inclusiv compuși organici volatili (COV). Așadar, îți povestim în cele ce urmează care sunt principalele avantaje ale unui purificator și cum îl poți alege pe cel mai bun.

Beneficiile unui Purificator de Aer

➢ Purificatoarele au rolul de a îndepărta microbii și particulele ce ne pot afecta sănătatea. Cu ajutorul filtrelor speciale HEPA (High Efficiency Particulate Air), purificatoarele de aer combat praful de până la 0.3 microni, mucegaiul, alergenii, microbii și, inclusiv, polenul.

➢ Filtrează în mod eficient mirosul de țigară, mirosul de animale precum și alte mirosuri din casă.

➢ Potrivit Agenției Americane pentru Protecția Mediului (EPA), purificatoarele de aer pot avea un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare și respiratorii. Deși îmbunătățirile sunt minore și nu foarte notabile, acestea pot fi măsurate de către profesioniști din domeniul medical.

Descoperă ofertele noastre cu Purificatoare de Aer.

Cum alegi cel mai bun Purificator de Aer: de ce trebuie să ții cont

Purificator de Aer

Debit

Alege un purificator care are o rată de eliberare a aerului (CADR) suficient de mare în raport cu dimensiunea încăperii în care îl folosești. Cu cât e mai mare rata de eliberare a aerului, cu atât mai multe particule se pot filtra și pe o distanță mai mare. Majoritatea purificatoarelor indică dimensiunea maximă pe care trebuie să o aibă încăperea în care îl vei folosi.

➢ Spațiu

Dacă îl vei folosi într-un spațiu deschis, e bine să ții cont de întreaga dimensiune atunci când alegi purificatorul. Dacă spațiul în care îl vei amplasa este mai mare decât ar putea face față orice produs, ia în calcul să folosești mai multe purificatoare.

Funcții

Optează pentru un purificator cu senzor pentru calitatea aerului, ce permite reglarea vitezei ventilatorului în funcție de densitatea particulelor din aer.

Anumite purificatoare pot absoarbe agenții poluanți pe o rază de 360° și pot emite aer curat în orice colț al încăperii, indiferent de locul în care este amplasat. Multe dintre acestea pot furniza aer curat filtrat până la o distanță de 7,5 m.

Purificatoarele de aer dețin trepte de viteză pe care le poți regla în funcție de intensitatea la care dorești să funcționeze, viteza 5 fiind, de regulă, maximul.

Poți alege un purificator cu opțiunea de timer, astfel încât să poți programa timpul dorit de curățare a aerului dintr-o încăpere.

➢ Cât de des trebuie schimbat filtrul

Filtrele necesită înlocuire periodică – dacă un filtru este încărcat și murdar, nu vă funcționa în parametri normali. Schimbarea filtrului depinde de fiecare producător în parte, însă, de regulă, se recomandă înlocuirea acestuia la fiecare 60 – 90 zile.

➢ Unde ar trebui să plasezi Purificatorul

Recomandarea e să îl poziționezi în încăperea în care petreci cel mai mult timp. Majoritatea purificatoarelor sunt concepute pentru a fi plasate pe podea, însă există anumite modele și pentru suprafețe. Oricum ar fi, asigură-te că fluxul de aer nu este obstrucționat – ține-l departe de draperii sau orice ar putea bloca fluxul.

Tipuri de Purificatoare de Aer

Filtru Hepa

Purificatoarele de aer ce folosesc acest tip de filtru sunt cele mai comune. Filtrul HEPA este folosit inclusiv în unități sanitare sau laboratoare, având o eficiență de aproximativ 99,8% în ceea ce privește retenția particulelor. Tehnologia folosită de acest tip de filtru constă într-o primă etapa de prefiltrare, ce reține cea mai mare marte dintre particule și praf, fiind urmată de un al doilea nivel de filtrare, asigurând astfel eficiență maximă. În plus, filtrele HEPA se caracterizează printr-un consum mai mic de energie electrică și un nivel de zgomot aproape nul.

Tehnologie prin ionizare

Funcția de ionizare combate în mod inteligent și eficient bacteriile și virușii. Procedura constă în atașarea moleculelor de oxigen sau azot, încărcate cu sarcină electrică, de particulele în suspensie, atrăgându-le astfel către filtru și eliminându-le din atmosferă. 

Umidificare

Prin intermediul acestei tehnologii, impuritățile și particulele din aerul filtrat sunt reținute cu ajutorul unei perdele de apă. Astfel, umidificarea aerului contribuie la prevenția acceselor de tuse cauzate de deshidratarea mucoasei nazale. 

 

Purificatoarele de aer reprezintă o soluție modernă și inteligentă care contribuie la sănătatea și bunăstarea întregii familii, îmbunătățind considerabil calitatea aerului din locuință. Mai ales în contextul actual, când petrecem mai mult timp acasă, e important să creăm un mediu cât mai sănătos și confortabil. Astfel, purificatorul de aer reprezintă un „must have” în orice locuință!

Sursa foto: Shutterstock

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Despre Badabum

Suntem o echipă profesionistă, cu experiență de peste 10 ani în comerț electronic, al cărei scop a fost de la început crearea unei companii cu capital românesc 100%, care să răspundă nevoilor clienților, aplicând cele mai înalte standarde. Blog-ul Badabum își propune să ofere în permanență sugestii, recomandări și informații utile în materie de electronice și electrocasnice. Întreg conținutul de pe acest blog este creat pentru a-ți oferi răspunsuri relevante la orice posibile întrebări sau nelamuriri legate de utilitatea sau modul de funcționare al electronicelor și electrocasnicelor tale preferate. Aici vei găsi informații despre noi lansări de produse, informații de tip how-to sau recomandări practice de la specialiștii noștri.

Check Also

Electrocasnice

Electrocasnice necesare pentru o bucătărie utilă și modernă

Bucătăria este locul unde petrecem o bună perioadă din timpul unei zile, indiferent că gătim, …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?