Home / Divertisment / Intel lansează Rocket Lake, a 11-a Generație de procesoare desktop

Intel lansează Rocket Lake, a 11-a Generație de procesoare desktop

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Intel 11 Gen Rocket Lake
Sursa foto: Intel.com

 

Intel anunță oficial lansarea procesoarelor Rocket Lake – cea de-a 11-a generație de procesoare desktop bazate pe o nouă arhitectură de 14 nm, numită Cypress Cove. Noua generație vine cu procesoare de până la 8 nuclee și plăci grafice integrate UHD Graphics 750, care promit o performanță cu 50% mai mare comparativ cu versiunile anterioare din seria 630. Per total, odată cu noua generație de procesoare, Intel prevede o performanță cu până la 20% mai mare față de generația a zecea Intel Core. 

Generația 11 de procesoare desktop: Core i9, Core i7, Core i5

 

Intel Rocket Lake core i5 core i7 core i9
Sursa foto: anandtech.com

Intel va iniția Generatia a 11-a de procesoare în frunte cu modelul Core i5, cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, urmat de Core i7 și Core i9, ambele cu 8 nuclee și 16 fire de execuție. Deși Core i9 și Core i7 ar fi trebuit să beneficieze de un număr diferit de nuclee, noua generație se bazează pe o frecvență mai mare la modelul Core i9. În afară de modelul i9-11900T, toate procesoarele vor beneficia de efectul Thermal Velocity Boost, o caracteristică ce crește automat frecvența de optimizare în funcție de nivelul la care procesorul operează sub temperatura maximă. 

Rocket Lake intel core i9
Sursa foto: Intel.com

În topul noilor procesoare se află Intel Core i9-11900K, cu o frecvență maximă de 5.3GHz, 8 nuclee, suport pentru memorie RAM DDR4 de până la 3200MHz și Intel Wi-Fi 6E. Deși noul procesor are cu 2 nuclee mai puțin decat predecesorul acestuia (i9-10900K), noua arhitectură pe care Intel a construit Generația 11 vine cu alte îmbunătățiri substanțiale. 

Gama de procesoare Core i7 include modelul i7-11700K, dotat cu 8 nuclee și 16 fire de execuție. La fel ca celelalte modele din familia Core i7, acesta include suport pentru memorii RAM DDR4-3200. Există totuși o diferență între gama Core i7 și Core i9 din Generația 11, și anume frecvența de boost. Modelele i7 se limitează la o frecvență maximă de 5 GHz, în timp ce Core i9 pot duce frecvențele în boost cu mult mai sus.

Modelele Core i5, în schimb, vin la pachet cu 6 nuclee, 12 fire de execuție și Intel Turbo 2.0. Totodată, aceasta se bucură de cipuri grafice noi și memorii mai rapide. 

Intel Core i3: update al seriei Comet Lake

Procesoarele Core i3 au o configurație bazată pe 4 nuclee si 8 fire de execuție. Acestea nu beneficiază de îmbunătățirile aduse de arhitectura Cypress Cove, ci reprezintă mai degrabă un refresh al seriei Comet Lake.

Asta înseamnă că modelele Core i3 aduc îmbunătățiri doar în ceea ce privește frecvența, bucurându-se de frecvențe cu până la 100 MHz mai mari decat modelele clasice.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Despre Stoian Roxana

Check Also

Rețete simple și rapide de chec pufos – secretele gustului irezistibil

Mirosul irezistibil de aluat copt, gustul delicios de ciocolată sau vanilie și textura pufoasă, așa s-ar descrie, pe scurt, un desert apreciat deopotrivă de adulți și de copii. Checul făcut în casă, căci despre el vorbim, este una dintre cele mai simple prăjituri. Nu trebuie să fii un expert, ca să obții ceea ce îți dorești, iar întreg procesul preparării lui poate fi amuzant și creativ, mai ales dacă îi implici și pe cei mici.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?