Home / All / Importanța aerului din locuință – cum îl menții curat, pentru un plus de confort și siguranță

Importanța aerului din locuință – cum îl menții curat, pentru un plus de confort și siguranță

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aerul este unul dintre cele mai importante elemente care te ajută să te simți bine în căminul tău împreună cu cei dragi. Așadar, este esențial să cunoști metodele prin care îl poți menține curat. 

Iată de ce te invităm să afli care sunt recomandările specialiștilor pentru ca tu să poți avea un aer de calitate în casă. 

Principalii factori poluanți ai aerului din locuința ta

Ca să lupți împotriva factorilor poluanți ai aerului din locuința ta, trebuie să știi care sunt aceștia. Potrivit Agenției Europene de Mediu, cei mai importanți dintre aceștia sunt:

  • alergenii – polenul, acarienii, mucegaiurile, anumite proteine din părul animalelor de companie;
  • substanțe chimice volatile – eliberate de produsele de curățat și dezinfectat, materialele din care este realizată mobila;
  • particule și gaze – rezultate în urma arderii combustibililor (pentru încălzire, producerea apei calde, gătit) sau a fumatului;
  • radonul – gaz radioactiv care poate proveni de la materialele de construcție, terenul pe care se află locuința ta etc.

Aerul din casă se întrepătrunde cu cel din afară. Astfel, la factorii poluanți deja existenți în interior, se adaugă alții, din exterior, ca monoxidul de carbon, dioxidul de azot, pulberile în suspensie.

De ce este important să ai un aer curat în casă

Potrivit Agenției Americane pentru Protecția Mediului (EPA), un aer neigienizat poate duce la:

  • apariția unor reacții imediate ale organismului – tuse, strănut, senzație de gât uscat, dificultăți de respirație, mâncărimi ale ochilor, dureri de cap, stare de oboseală, amețeli;  
  • agravarea simptomelor unor afecțiuni mai vechi – astmul, bronșitele, alergiile pot avea manifestări mai severe;
  • dezvoltarea unor afecțiuni pe termen lung – boli respiratorii sau cardiace. 

Nu există studii concludente care să confirme că o anumită durată de expunere sau o concentrație anume de substanțe are un efect sau altul. Fiecare persoană reacționează diferit. 

Experții de la WebMD spun că o calitate bună a aerului influențează și starea de spirit:

  • sentiment de siguranță – chiar dacă nu poți obține un aer 100% curat, simplul fapt că acționezi pentru a elimina cât mai mulți factori nocivi îți dă sentimentul că te protejezi pe tine și pe cei dragi;
  • un somn liniștitor – un aer sănătos și proaspăt poate contribui la îmbunătățirea calității somnului, astfel încât să te poți odihni cel puțin șapte ore zilnic;
  • efecte reduse ale stresului – creezi o atmosferă relaxantă, în care te poți destinde, ca să-ți recapeți energia pozitivă. 

Cum poți îmbunătăți calitatea aerului din casa ta

Odată ce știi care sunt principalii factori poluanți din casa ta și felul în care ei pot influența starea de sănătate și de spirit a ta și a celor dragi, este lesne de înțeles de ce este important să elimini cât mai mulți dintre ei. 

Menține un nivel optim al umidității

Specialiștii de la National Institutes of Health recomandă ca nivelul de umiditate din spațiile interioare să fie între 30 și 60%. Un aer prea uscat poate duce la disconfort fizic și la deteriorarea obiectelor din lemn. Umezeala excesivă favorizează dezvoltarea alergenilor, a virusurilor și a bacteriilor și poate duce la condens, pe timp de iarnă, ori la senzația de sufocare, vara. 

Măsoară nivelul umidității din casă, cu ajutorul unui higrometru și, în funcție de valorile înregistrate, investește într-un umidificator sau dezumidificator. Poți opta pentru modele care au, pe lângă rolul de echilibrare a nivelului umidității, și funcție de ionizare. Astfel, aparatele vor absorbi praful și alergenii, curățând aerul.  

Vezi ? AICI toate ofertele noastre de DEZUMIDIFICATOARE SI UMIDIFICATOARE

Asigură-te că aerul din locuință este curat

Aerisirea corectă a casei este importantă, dar nu și suficientă pentru a scăpa de particulele nocive din aer. Există aparate moderne care îți vin în ajutor, iar unul dintre ele este purificatorul de aer, care absoarbe aerul din încăperi, îl filtrează, îl igienizează și apoi îl eliberează în atmosferă. Totul, cu ajutorul filtrelor speciale HEPA, care absorb microparticulele mai mici de 0,3 microni și al unor tehnologii (ionizare – moleculele de oxigen și de azot se prind de particulele în suspensie, care devin mai ușor de absorbit; umidificare – curăță aerul, care este trecut printr-o perdea de apă; UV-C – elimină bacteriile, virusurile, ciupercile și mucegaiurile). 

În funcție de nevoile tale și ale celor dragi, poți opta pentru modele care au 3-4 filtre cu roluri diferite și care sunt dotate cu una sau mai multe tehnologii. 

Vezi categoria noastra de ▶️ PURIFICATOARE DE AER

Menține o temperatură adecvată în locuința ta

Pentru a avea siguranța că aerul este sănătos, un element esențial de care e bine să ții cont este temperatura. Potrivit American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers (ASHRAE), diferența dintre exterior și interior nu ar trebui să fie mai mare de 5-6º C. Depinde, însă, de nevoile tale. Sunt persoane care se pot odihni excelent la 18º C, iar altele, la 20º C. 

Un aer condiționat te poate ajuta să menții o temperatură optimă în locuință. El poate face, însă, mult mai mult de atât, dacă optezi pentru un model inteligent care are filtre HEPA, funcție de ionizare, asigură ventilația corectă, umidifică și absoarbe mirosurile neplăcute. 

Vezi ? AICI toate ofertele noastre de APARATE DE AER CONDITIONAT

Asigură-te că ai un sistem de ventilație adecvat

Un sistem de ventilație care nu este bine pus la punct poate favoriza dezvoltarea alergenilor. Este recomandat să apelezi la serviciile specialiștilor, pentru verificări și monitorizări. Totodată, montarea unor ventilatoare în baie, unde se pot dezvolta mucegaiuri, de exemplu, sau în bucătărie, când gătești, este o metodă eficientă pentru a diminua riscul poluării aerului. 

? AICI gasesti toate tipurile de VENTILATOARE de care ai nevoie

Adoptă obiceiuri care te pot ajuta să ai un aer curat

Obiceiurile casnice pe care le ai pot influența calitatea aerului din locuință, așa că ia seama la anumite aspecte, cum ar fi:

  • aerisește casa – dimineața și seara, când aerul de afară este mai curat;
  • curăță și igienizează frecvent – o dată pe săptămână; aspiră covoarele și scutură așternuturile, pentru că sunt medii propice pentru dezvoltarea alergenilor;
  • curăță filtrele – oricât de performant ar fi un aparat de aer condiționat, un purificator, dezumidificator sau umidificator, ele nu pot funcționa eficient, dacă nu le cureți și schimbi filtrele, potrivit instrucțiunilor producătorilor;
  • nu usca rufele în casă – ca să eviți creșterea nivelului de umiditate din casă, usucă rufele pe balcon sau în baie, lăsând ușa deschisă. 

Aerul din locuință este important pentru confortul tău și al celor dragi. Așadar, e bine să ții cont de recomandările specialiștilor, cum sunt și cele de mai sus, astfel încât să acționezi eficient, pentru ca aerul din casa ta să fie curat. 

Sursa foto: Shutterstock

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Despre Badabum

Suntem o echipă profesionistă, cu experiență de peste 10 ani în comerț electronic, al cărei scop a fost de la început crearea unei companii cu capital românesc 100%, care să răspundă nevoilor clienților, aplicând cele mai înalte standarde. Blog-ul Badabum își propune să ofere în permanență sugestii, recomandări și informații utile în materie de electronice și electrocasnice. Întreg conținutul de pe acest blog este creat pentru a-ți oferi răspunsuri relevante la orice posibile întrebări sau nelamuriri legate de utilitatea sau modul de funcționare al electronicelor și electrocasnicelor tale preferate. Aici vei găsi informații despre noi lansări de produse, informații de tip how-to sau recomandări practice de la specialiștii noștri.

Check Also

Electrocasnice

Electrocasnice necesare pentru o bucătărie utilă și modernă

Bucătăria este locul unde petrecem o bună perioadă din timpul unei zile, indiferent că gătim, …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?